Кредитният рейтинг е основен фактор за определяне на вашето финансовото състояние и дали ще получите одобрение за кредит или не. Той показва вашата надеждност към финансовите институции и може да ви помогне да определите колко лесно или колко скъпо е за вас да купите дом или кола или да наемете апартамент.

Затова е важно, да предприемете стъпки, за да подобрите своя кредитен рейтинг, ако той е лош. Но факторите, които определят колко добър или лош е той, не са толкова широко разбрани. Много хора все още не знаят какво точно е кредитен рейтинг или дори ЦКР.

В тази статия ще ви разкажем за ЦКР, как да определите дали имате лош кредитен рейтинг, лошо ЦКР и какво бихте могли да направите, за да го подобрите.

Какво е ЦКР?

ЦКР е българският Централен кредитен регистър, в който се съдържа цялата информация относно кредитни услуги, отпускани в страната. В регистъра се съдържа информация за кредити както от банки, така и от други финансови институции – включително ипотеки, бързи кредити и дори закупуването на стоки на изплащане.

Цялата информация относно ваши предишни и настоящи кредити се съхранява в Централния кредитен регистър. Това включва месечните ви вноски, дали е имало забавяне по вноските и т.н. Затова, когато кандидатствате за кредит, съответната финансова институция ще направи проверка в регистъра, за да разбере дали сте надежден клиент, който има възможност да изплаща кредит.

Какво е лош кредитен рейтинг и мога ли да го подобря?

Вашата кредитна история е досие, което всеки получава, когато изтегли първия си кредит. В кредитното досие ще намерите историята по разплащания по минали и настоящи кредити. Това включва и информация за това как са обслужвани вашите кредити до 5 години назад.

Кредитите са разпределени по следния начин:

  • Редовни кредити – кредити без забавяния по разплащанията;
  • Под наблюдение – при които има закъснение по плащанията от 31 до 91 дни;
  • Необслужван кредит – при които има просрочени плащания от 91 до 180 дни;
  • Загуба – при които има просрочени плащания за повече от 180 дни.

В този случай, лош кредитен рейтинг се постига с просрочени или напълно неплатени кредити. За щастие има няколко начина, с които да подобрите общото състояние на кредитния си рейтинг.

Начини да подобря кредитния си рейтинг

Да почакате

Единия от начините да изчистите кредитния си рейтинг е като изчакате. Давността му продължава 5 години. Това означава, че историята по кредитите ви ще се заличи след 5 години, дори да имате информация в ЦКР за необслужени или просрочени кредити.

монети

Погасявайте кредитите си редовно

Извършването на навременните плащания в пълен размер е от ключово значение за създаването или подобряването на добър кредитен рейтинг. И тъй като подробностите за историята на плащанията ви, включително закъснели или пропуснати плащания, се считат за публични и могат да останат във вашия кредитен отчет в продължение на години, трябва да се стремите да плащате колкото се може повече от месечния им баланс, навреме и всеки път.

Един добър метод да изплащате дълговете си е т.нар. метод на снежната топка. При него, първо изплащате най-малката част от дълговете си, след което преминавате към следващия по големина кредит. Това е популярен начин за погасяване на дългове.

Кандидатствайте за нов кредити, но не прекалявайте

Въпреки че увеличава общия ви кредитен лимит, това се отразява зле на резултата ви, ако кандидатствате или отворите няколко нови акаунта за кратък период от време. Стремете се да не го правите.

Свържете се с кредитора си

Направете това незабавно, за да направите план за плащане, ако сте пропуснали сроковете за плащане и не можете да си позволите месечните си сметки. Бързото разрешаване на проблема ви може да облекчи негативните ефекти от закъснели плащания и високи неизплатени задължения.

Освен това, кредиторите могат да ви предоставят възможности и решение на проблема, който имате. Това често се изразява в отсрочки, предоговаряне или рефинансиране.

Мога ли да взема кредит въпреки лош ЦКР?

Ако имате лошо ЦКР, най-достъпният за вас начин да получите одобрение за кредит са бързите кредити. Бързите кредити са заеми, отпускани за по-кратък период и често с незначително по-висока лихва. Въпреки че е възможно да получите кредит е важно да поискате сума, която имате възможност да погасите. В обратния случай, рискувате да влошите кредитната си история още повече.