Много често хората се ужасяват когато осъзнаят, че скоро трябва да погасят кредита си. Това, че повече няма да имате заем, звучи наистина добре, но ако нямате възможността да го изплатите на предвидената дата, той може бързо да се превърне в кошмар.

Един добре подбран и разумно използван кредит, може да бъде много полезен. В някои случаи обаче, когато изтеглената сума не е съобразена с вашите възможности, може да донесе доста затруднения и главоболия. Според направено проучване, половината от хората със заеми, не са успели да изплатят дълга си навреме, а една трета от тях, са закъснели с месечните си вноски.

Начини за погасяване на кредит

С изтеглянето на заем, вие се съгласявате да изплащате определена сума пари, за определен период от време. Например, взимате кредит до заплата, на стойност 200 лева, който трябва да върнете в срок от един месец или теглите 1000 лева, които ще връщате на месечни вноски, в рамките на една година. При подписването на договор, вие се задължавате да изплатите дадената сума плюс лихвите, за посоченото време. За отпускане на кредит може да кандидатствате както в банка, така и във фирма за бързи кредити.

Обикновено, вноските по заема могат да бъдат плащани в самата институция, да бъдат превеждани по банков път или кредиторът автоматично да тегли сумата директно от банковата ви сметка, в уговорения ден на погасяване.

Основни рискове да си кредитополучател: https://webcafe.bg/ad-blok/kakvi-sa-osnovnite-riskove-da-badesh-kreditopoluchatel.html

Ако нямате пари да платите заема си

Ако имате директен дебит, кредиторите ще се опитат да вземат парите  в деня на събиране. Ако няма пари в сметката или не са достатъчни за покриване на целия дълг, те ще продължат да се опитват да събират плащания толкова дълго, колкото е необходимо за възстановяване на цялата сума. В случай, че не погасите вноската навреме, съответната институция ще ви потърси възможно най-бързо.

Веднага щом имате проблеми с изплащането на заема, говорете със заемодателите и се опитайте да уредите план за погасяване.

Лихви и такси при просрочени кредити

Факт е, че за всеки необслужван кредит има последици. Повечето кредитни институции, незабавно ще ви начислят такса за забавено плащане. Размерът на сумата зависи от условията на компанията. По принцип, наказателната лихва може да варира от 2% до 20%. Това означава, че един не толкова голям заем, може да ви струва доста скъпо, при нередовно плащане.

Обикновено различните банки и фирми за бързи кредити предприемат различни стъпки при просрочие. Затова, преди да подпишете договора за кредит, е много важно да се запознаете с общите условия към него.

Имайте предвид, че закъснелите плащания ще навредят и на вашата кредитна история, което от своя страна, ще затрудни получаването на заем в бъдеще.

Свържете се с кредитора

Първото нещо, което трябва да направите, когато имате проблеми с изплащането на заема, е да говорите с фирмата кредитор. Може да преговаряте за промяна в условията и изготвяне на нов план за погасяване на дълга. Обикновено, този процес може да бъде по-лесен, ако заемът е направен от фирма за бързи кредити, тъй като те са по-склонни към преговори.

Важно е, да знаете правата си от самото начало. Редно е, заемодателите да се отнасят справедливо и с търпение, ако кредитополучателите изпитват затруднения, като им предоставят „разумно“ време за погасяване на заемите. Получателите, от своя страна, трябва да бъдат коректни и отговорни към дълговете си.

пари

Подобрете условията по кредита

Ако до момента сте били редовен платец, но сега изпитвате временно финансово затруднение, все още имате варианти чрез, които да се справите със ситуацията. Един от тях е да рефинансирате кредита си. По този начин, ще покриете старото задължение, а с остатъкът от парите ще може да разполагате както ви е удобно. В случай, че имате няколко заема, които ви е трудно да управлявате, ще бъде добра идея да ги обедините. Вариантът да погасите всички дългове и да изплащате само един, към една компания, може да бъде наистина изгоден. Имайте предвид, че пазарът на кредитирането е много динамичен и има голяма вероятност, ако рефинансирате или обедините задълженията си, да получите много по-изгодни за вас условия.